You are hereBlogit / mikapaj's blog / Robert von Bonsdorffin perhoskokoelman digitointi

Robert von Bonsdorffin perhoskokoelman digitointi


By mikapaj - Posted on 23 Huhtikuu 2012

Elokuussa 2011 Digitariumin koulutettavien koulutus alkoi olla siinä vaiheessa, että oli aika suunnata kohti isompia haasteita. Kyselyjen jälkeen LTKM:ltä saatiin tieto, että Lahden historiallisella museolla oli Helsinkiin menossa oleva von Bonsdorffin kokoelman nimellä tunnettu edustava ja hyvin järjestetty suomalaisia lajeja sisältävä suurperhoskokoelma. Esiin nousi kysymys, voisiko Digitarium toimia tällaisen yksityiskokoelman "vastaanottokeskuksena"?

Lääketieteen ja kirurgian tri Robert von Bonsdorff (1907-1992) lahjoitti toukokuussa 1988 oman, kolme kaapistoansa käsittävän kokoelmansa Lahden kaupunginmuseolle. Kokoelma sisälsi lahjoitushetkellä 10 393 yksilöä sisältäen lähes kaikki Lahden seudulla tavatut suurperhoslajit. Lisäksi kokoelmaan sisältyi lajeja Lapista ja etelärannikolta. 1990-luvulla konservaattorina Lahden historiallisella museolla toiminut Jorma Kuusinen täydensi ja ylläpiti kokoelmaa. LTKM:lle siirtyessään kokoelma sisälsi 960 lajia ja hieman yli 12 000 yksilöä.

Robert von Bonsdorff teki perhoslahjoituksen siinä toivossa, että se muodostaisi aikanaan perustettavan "perhosmuseon" perustan. Valitettavasti tämä toive ei koskaan ole realisoitunut edes maakunnallisella tasolla.

Kokoelma haettiin Digitariumiin ja sen kunto tarkastettiin ja mahdolliset tuholaisten pahasti vahingoittamat yksilöt poistettiin. Kokoelmasta oli pidetty Lahdessa hyvää huolta, sillä tuholaisten vahingoittamia yksilöitä oli vain muutama kymmen. Yksittäisistä kokoelmalaatikoista otettiin yleiskuvat 24 megapikselisellä järjestelmäkameralla. Tämän jälkeen aloitettiin kokoelman yksilöiden ja niiden nimi-, etiketti-, sukupuoli- ja kokoelmatietojen kuvaus. Digitointiprosessissa yksilöistä ja niiden etiketeistä tallennetaan erilliset valokuvat tiff- ja jpeg-muodoissa.

Levitetyt perhoset kuvataan pääsääntöisesti yläpuolelta, mutta päiväperhoset kuvataan molemmilta puolilta ja muistakin lajeista otetaan alapuolen kuva, mikäli siellä on lajitunnistuksen kannalta oleellisia tuntomerkkejä. Koska kuvaus on ”tuotantolinjamaista”, kuvausalustana käytetään solumuovin päällä olevaa vaaleanharmaata muovikalvoa. Näytteeseen pistetty neula laitetaan alustalle siten, että perhonen tulee mahdollisimman kohtisuoraan kameraan nähden.

Tietojen tallennusvaiheessa yksilökohtaiset tiedot syötetään tietokantasovellukseen. Tämän jälkeen tapahtuu vielä tietojen varmennus, jonka tekee eri henkilö kuin tallettamisen.

Tällä hetkellä (huhtikuu 2012) kokoelman yksilöistä on valokuvattu jo reilusti yli puolet (65 %) ja loputkin on tarkoitus saada kuvattua tämän kevään ja alkukesän aikana. Lisäksi tietojen tallennus on tehty vajaasta 4000:sta yksilöstä.

Kokoelman digitointi on ollut mielenkiintoinen prosessi, jossa on voitu testata Digitariumin valmiuksia teolliseen digitointiin. Toistaiseksi kolme henkilöä saa kuvattua keskimäärin noin 130 näytettä päivässä maksimien ollessa hiukan yli 200 yksilöä. Suunnitelmissa on vielä nopeuttaa kuvausprosessia automatisoimalla se liukuhihnaomaiseksi, jolloin päivittäinen kuvausmäärä voitaisiin nostaa lähelle tuhatta yksilöä.

Toivottavasti arvokkaiden lahjoitettujen yksityiskokoelmien yleiskuvaus ja kuvien julkinen näkyminen netissä motivoivat tavallisiakin hyönteisharrastajia järjestämään kokoelmiaan vuosien saatossa, jottei kokoelman laitto jäisi ns. ”eläkepäiviin”. Mahdollisesti se tuo myös uusia nuoria harrastajia hyönteistieteen pariin.

Luonnontieteellisellä keskusmuseolla Robert von Bonsdorffinkin mittava, hyvin järjestetty ja hienosti hoidettu kokoelma liitetään osaksi pääkokoelmaa. Internetissä se kuitenkin jatkaa elämäänsä virtuaalisena kaikkien ihasteltavana. Samalla se tekee historiaa olemalla maamme ensimmäinen kokonaan digitoitu kokoelma ja antaa lisää arvostusta Suomen maailmanlaajuisesti aktiiviselle hyönteistutkimukselle ja –harrastukselle.

- Mika Pajari

PS: Kuvia on sivustolla http://digitarium.fi/en/content/lepidoptera-collection-robert-von-bonsdorff Näyteyksilöiden kuvat ja tiedot tulevat yksittäin myöhemmin saataville Luonnontieteellisen keskusmuseon tietojärjestelmien kautta. Kokoelman kuvailutiedot on saatavissa Digitariumin IPT-palvelusta.